Prague airport vermindert uitstoot dankzij energiebesparing en aankoop van groene stroom

December 19, 2023

De Luchthaven van Praag zet aanzienlijke stappen in het verminderen van koolstofdioxide-uitstoot. Vergeleken met 2009, het jaar waarin de luchthaven voor het eerst haar CO₂-voetafdruk berekende, is er vorig jaar een reductie van 59,45% in CO₂-uitstoot gerealiseerd. Deze prestatie heeft ertoe geleid dat de luchthaven haar certificering op niveau 3 van de Airport Carbon Accreditation heeft behouden, waarbij ook derde partijen zoals luchtvaartmaatschappijen, huurders, dienstverleners en anderen betrokken zijn. Deze certificering omvatte ook een onafhankelijke audit van de CO₂-voetafdruk.

Soňa Hykyšová, directeur Milieubescherming en ESG van de Luchthaven van Praag, licht toe dat de luchthaven vorig jaar voor het eerst een langetermijnverbintenis is aangegaan om 60% groene stroom aan te kopen, met een geleidelijke toename tot 2030. Er werd een eerste fotovoltaïsche energiecentrale in gebruik genomen bij Terminal 3. De luchthaven heeft Dacia Spring elektrische auto's aangeschaft en zal blijven investeren in elektrische voertuigen. Verder worden bestaande lichten vervangen door nieuwe energiezuinige LED-verlichting en wordt de ontwikkeling op het gebied van alternatieve brandstoffen nauwlettend gevolgd, waaronder duurzame luchtvaartbrandstof (SAF) en waterstof. Gemiddeld reduceert Prague Airport jaarlijks tussen de drie- en vijfduizend ton CO₂.

Het doel van de Luchthaven van Praag is om tegen 2030 koolstofneutraal te zijn en tegen 2050 netto koolstofneutraal. Aangezien echter tot wel 85% van de emissies op de luchthaven gegenereerd wordt door derden – zoals leveranciers en luchtvaartmaatschappijen – stimuleert de luchthaven deze partijen op verschillende manieren om hun uitstoot te verminderen. Zo organiseert Prague Airport de TOP Sustainable Airline-wedstrijd voor luchtvaartmaatschappijen, waarbij naast geluid en emissies ook de algehele benadering van de luchtvaartmaatschappij tot duurzaamheid wordt beoordeeld. Luchtvaartmaatschappijen worden hierdoor gemotiveerd om nieuwe, moderne vliegtuigen met lagere emissie- en geluidsniveaus in te zetten op routes naar Praag. Ook zijn emissies bespaard dankzij de verandering in vertrekprocedures die tijdens de COVID-19-pandemie zijn geïmplementeerd.