Reizen naar zuidelijk Afrika opnieuw mogelijk

January 19, 2022

De Europese Unie (EU) heft haar inreisverbod voor zeven landen in het zuiden van Afrika op. Dat moest de opmars van de besmettelijke omikronvariant vertragen, maar is inmiddels achterhaald. Europeanen en Belgen kunnen daardoor weer gemakkelijker van en naar onder andere Zuid-Afrika reizen.

De lidstaten van de Europese Unie spraken eind november, toen omikron de kop opstak, af vluchten uit Zuid-Afrika, Namibië, Mozambique, Botswana, Zimbabwe, Lesotho en Swaziland voorlopig te weren. De getroffen landen waren woedend over de reisbeperkingen en eisten dat ze werden opgeheven.

De EU-landen zetten de 'noodstop' nu weer buiten werking, meldt voorzitter Frankrijk. De omikronvariant is in alle hoeken van Europa doorgedrongen en heeft de overhand. De reisregels die de EU hanteert voor wie aankomt uit het buitenland gelden wel ook voor deze landen. Voor vertrek moeten reizigers een coronatest ondergaan. 

Het inreisverbod was nooit helemaal sluitend. Zo gold voor noodzakelijke reizen en voor bepaalde beroepen een uitzondering. Sommige EU-lidstaten hebben de afgelopen weken hun regels al versoepeld.

Bron: ANP