Tui en Griekenland lanceren een lab voor het duurzaam toerisme van de toekomst

January 26, 2022

TUI Group, TUI Care Foundation en de regering van de Griekse Zuid-Egeïsche regio lanceerden afgelopen week het "Co-Lab Rhodos". Ze willen samen Rhodos ontwikkelen tot een internationaal voorbeeld voor de duurzame ontwikkeling van vakantiebestemmingen. In dit Co-Lab willen de lokale toerisme-industrie en de internationale partners concrete oplossingen op Rhodos ontwikkelen en implementeren. Daarnaast wordt er op Rhodos een denktank met internationale experts opgericht, die de transformatie van de toeristische sector naar duurzaamheid versterkt en verder ontwikkelt. 

De drie partners zetten zich in om de doelstellingen van de Verenigde Naties rond duurzame ontwikkeling, het Akkoord van Parijs en de EU-doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn, te bereiken.

Voor het behalen van deze doelstellingen in het toerisme spelen, vakantiebestemmingen een beslissende rol. Kleine veranderingen kunnen een grote impact hebben als alle partners samenwerken. Samen willen, zullen en kunnen de partners deze transformatie waarmaken. Dat maakten ze bekend bij de officiële lancering van het initiatief.

Als wereldwijde topbestemming biedt Rhodos de beste troeven als testcase voor deze innovaties: op Rhodos zijn immers alle componenten van een vakantie aanwezig: hotels, luchthavens, cruises, excursies, transfers en andere vormen van mobiliteit.

TUI Group, TUI Care Foundation en Rhodos hebben in kaart gebracht op welke gebieden zij de komende vijf jaar met partners willen samenwerken. Concreet richten ze zich op een duurzame groei waarbij er wordt bespaard op natuurlijke hulpbronnen en waarbij de participatie van de lokale bevolking door bijvoorbeeld nieuwe werkgelegenheid wordt bevorderd. De bescherming van de biodiversiteit en het milieu moet een integraal onderdeel worden, net als de onderwijs- en opleidingsmogelijkheden voor de lokale bevolking. De promotie van het cultureel erfgoed komt zowel de samenleving als het toerisme op het eiland ten goede. De ecologische voetafdruk van het toerisme op Rhodos moet sterk worden verminderd door nieuwe concepten voor energie-, water- of afvalbeheer. Daarnaast zal het Co-Lab ook moderne mobiliteitsconcepten op het eiland ondersteunen.

“Toerisme biedt zeker positieve effecten: betere kansen op onderwijs en werk, hogere milieunormen en meer welvaart. Die aspecten willen we in deze nieuwe samenwerking versterken en ontwikkelen. Tegelijkertijd gaat het erom de uitstoot en het verbruik van natuurlijke hulpbronnen terug te dringen. Het Co-Lab is het eerste platform dat dit geheel voor een belangrijke bestemming transparant maakt en nieuwe oplossingen test. De hele toeristische sector zal hiervan profiteren. Rhodos kan een blauwdruk worden voor een succesvolle transformatie qua duurzaamheid. TUI Care Foundation wordt met name betrokken bij de onderwijs- en opleidingsinitiatieven. Daarbij kan ze voortbouwen op haar eerdere ervaring in Griekenland en in 24 andere landen", zegt Thomas Ellerbeck, voorzitter van de Board of Trustees van TUI Care Foundation.