Wifi op het vliegtuig: hoe werkt het en wat zijn de mogelijkheden?

August 12, 2022

Meer dan de helft van de vliegtuigpassagiers vindt het van cruciaal belang dat er wifi aan boord beschikbaar is. Mails versturen, streamen of je social media checken in het vliegtuig is nog niet altijd vanzelfsprekend. Maar tegenwoordig kun je echter in steeds meer vliegtuigen gewoon gebruikmaken van het internet. Hoe werkt dat, en waar kan het?

 

Via de grond én de lucht

Vliegtuigen kunnen op twee manieren gebruik maken van wifi: via de grond of via satelliet. Vooral laagvliegende vliegtuigen hebben iets aan de eerste vorm. Een antenne aan de onderkant van het vliegtuig zoekt contact met nabije telefoonmasten. Dat signaal deelt de antenne vervolgens aan boord, als een soort telefoon-hotspot. Wifi via het telefoonnetwerk is meestal niet zo snel en werkt enkel goed bij lange vluchten over land met veel telefoonmasten.  

 

Internet via de satelliet

Daarom werken veel vliegtuigen inmiddels met een systeem dat ofwel helemaal via de satelliet gaat, of in een hybride vorm. Vliegtuigen met satellietinternet hebben een antenne aan de bovenkant, die signalen kan opvangen van satellieten net buiten de atmosfeer.

 

Hoe is de kwaliteit van het internet?

De snelheid van internet in het vliegtuig kan je nog niet vergelijken met die op de vaste grond, maar je kunt er prima mee Whatsappen, e-mailen en zelfs een beetje op sociale media rondkijken. Netflixen zit er bij veel airlines helaas nog niet in, al bieden sommigen wel streampakketten aan.

 

Waar kun je internet in het vliegtuig krijgen?

Veel luchtvaartmaatschappijen zijn al begonnen met het uitrollen van Wifi en bieden deze service vaak tegen betaling aan. De tarieven zijn vaak per uur, per MB of er is een pakket te kopen voor de gehele vlucht. Sommige maatschappijen bieden ook maandabonnementen aan.

Meestal laten luchtvaartmaatschappijen met een wifi-symbooltje op je ticket of reserveringspagina zien dat er mogelijk internet is aan boord.

Gratis wifi vind je slechts bij enkele buitenlandse luchtvaartbedrijven, waaronder JetBlue Airways, Emirates, Qatar Airways, Aer Lingus en Air New Zealand. Norwegian Air vliegt alleen binnen Europa en biedt daar - beperkt - gratis wifi aan.

Vlieg je met KLM of partner AirFrance, dan heb je kans dat je ook wifi aan boord kan gebruiken - maar wel betaald, tenzij je het alleen bij berichtenapps houdt. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij biedt al jaren wifi aan op langere vluchten. Sinds vorig jaar kan je ook soms binnen Europa gebruikmaken van internet aan boord.

Binnen Europa betaal je bij KLM 8 euro per vlucht om berichten te kunnen versturen en op internet te kunnen surfen. Buiten Europa is het 8 euro voor een uur, of 18 euro voor de hele vlucht. Wil je bijvoorbeeld Netflix of Spotify kunnen streamen? Dat kost je 12 euro per vlucht binnen Europa, of 30 euro naar verre bestemmingen.

Ook Lufthansa biedt binnen Europa wifi aan op sommige vluchten, in ieder geval op zijn A320-vliegtuigen. Verlaat je Europa? Dan krijg je zeker wifi op een Lufthansa-vlucht.

Verder kun je onder andere bij British Airways, Finnair en Icelandair terecht voor wifi op reizen in Europa. En vlieg je naar of via Turkije: Turkish Airlines biedt op meer dan 131 routes wifi aan.